חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מערכת הנשימה

מנגנון נפלא ומרתק: מערכת הנשימה

האם אנחנו עוצרות רגע במירוץ החיים לנשום?

מהי מערכת הנשימה ומה חשיבותה ? כולנו יודעות שאם לא נכניס אוויר כשלוש דקות לא נהיה עוד בעולם הזה. או כשחס וחלילה ילד בבית סובל מקוצר נשימה כמובן שאנחנו ממהרות לרופא וההמשך ידוע אינהלציות משאפים, ובעה' נרגעות הילד בסדר. אך מעבר להישרדות הכל כך חיונית הזו מה ישנה לנו אם נכיר יותר את מערכת הנשימה? מסתבר שזוהי מערכת מופלאה מרתקת חיונית וגבוהה גם רוחנית.

הקב"ה ברא את האדם "עפר מן האדמה, וייפח באפיו נשמת חיים". הנשימה מקורה בקבה', מקור כל החיים. בעצם התהליך הוא שאנחנו מפנימים את מה שמחוצה לנו, ושואפות ממי שנמצא מעלינו. בתפילות ובכל חיינו התורניים אנחנו מבקשות כל הזמן להיות מושפעות מאבא בשמיים שמעלינו והנה גם בפיזי אנחנו שואפות לקבל ממי שמעלינו.

בספרו גוף נפש נשמה הרב גינזבורג מציין את מערכת הנשימה כקשורה לכתר לספירה הכי גבוהה. ציטוט מפרק ג'  "פיזיולוגיה רוחנית" :

"שאיפה באה גם במשמעות של תשוקה (מעבר לכך שהיא מסמלת את הפעולה הגשמית של הכנסת אוויר), ללמד כי הנשימה היא ביטוי לתשוקתה הפנימית של הנפש להתרומם ולעלות מעבר ל"אני" המודע שלה, כפי שהוא מתגלה באמונה, בתענוג וברצון העל שכליים שלה (הכוחות הנפשיים המכוונים כנגד ספירת הכתר).  עולה מכאן שהעדר תענוג ורצון בחיים – המשקף העדר אמונה בתכלית החיים האלוקית – עלול לגרום לפגם תפקודי במערכת הנשימה. על האדם להשתדל "לשאוף" אל תוך עצמו שאיפות חדשות לחיות".

אל לנו להיבהל מדברי הרב ולהוציא מכך שאם עדיין איננו חזקות באמונה כפי שהיינו רוצות להיות, בקרוב גם לא נוכל לנשום. צריך להבין שיש כל מיני דקויות לחוסר איזון במערכת הנשימה. מספיק ששרירי הגב שממול לריאות או שריר הסרעפת מכווצים מהמתח של חיי היומיום, יתכן וזה ישפיע על כך שהנשימה שלנו אינה עמוקה מספיק.

רעיון נוסף מדהים שאפשר ללמוד מהציטוט הנ"ל הוא שגם אם כרגע אני חושבת "שהחיים" שלי לא משהו, בכל שאיפה שאכניס מכאן והלאה (והיא כל כך זמינה לי) אני יכולה להכניס גם התכוונות לשנות את חיי לטוב מהקצה אל הקצה, וההתכוונות הזו בצרוף החמצן ששואפת יכולה לשנות לי את הכימיה בתאים.

כל אחת שתשאל את עצמה האם הנשימה שלה עמוקה או שטוחה? האם היא זורמת בנינוחות או עצורה ומקוטעת? מה קורה לנשימה שלי ברגעים של מתח כמו ראיון לעבודה חדשה? או כשמאחרת להוציא את הילד מהגן? ושאלת השאלות מהי נשימה נכונה?

נשימה נכונה היא נשימת בטן…כך אנחנו צריכים לנשום ביום יום. נשימה זו מאפשרת לסרעפת לצנוח כלפי מטה ולריאות להתפשט ולמלא שטח גדול יותר האדם שואף נשימה עמוקה דרך האף ונותן לבטן להתנפח ומחזיק כך את הנשימה למספר שניות ואח"כ שואף דרך הפה את האוויר לאט ומכנס את הבטן. נשימות בטן מסוג זה ישחררו את הבטן .נשימה לא נכונה היא נשימת חזה שהיא הנפוצה ביותר, כשהבטן אינה משוחררת הנשימה רדודה ומגיעה רק עד החזה. כתוצאה מכך איננו מקבלים מספיק חמצן ואנרגיה ומרגישים חולשה ולפעמים אף חוסר רצון לתפקד.

נשימות עמוקות יחזקו את תחושת המרץ והחיוניות שלנו. מלבד ההתבוננות על הדרך בה אנחנו נושמות יתכן ונגלה סימפטומים נוספים של מערכת הנשימה לא מאוזנת כגון: ליחה ונזלות, נטייה לסינוסיטיס, שיעול, תתרנות (בעיה בהרחה) קוצר נשימה בעליה במדרגות ובמאמץ וכן בעיות עור עצירות עצב ודכדוך.

נאמר לנו שאברהם אבינו שלח את בניו עם מתנות למזרח:

א. האם זהו מקרה שאף הרפואה הסינית רואה במערכת הנשימה את התחלת זרימת המרידאנים בגוף ואת עיקר פעולתה עם הנץ החמה בשעה שבין שלוש לחמש בבוקר?

ב. האם במקרה בפן הנפשי הסינים מקשרים מצבי אבל ודכדוך כמשפיעים על הורדת תפקוד מערכת הנשימה ? לפי גישתם צער גורם לאנרגית הריאות להימוג.

המסקנה המתבקשת מההקבלות האלו כנראה שזה לא במקרה, כנראה שאברהם אבינו שלח להם מתנות שוות של חכמה ורפואה.

חז"ל גם ציינו את האותיות ריאה וראיה כמסמלות משמעות חשובה:

אדם הרואה את האפשרות להתחדש בכל רגע ורגע ע"י הכנסת אוויר חדש ע"י הריאה , הוא בעל האפשרות להתחדש בכל רגע בראייה רוחנית ,והן בגשמית בפרטי החיים והמציאות היום יומית החשובים . כיום יש כמה אסכולות ברפואה משלימה שמאבחנות ומטפלות ע"י התבוננות ושינוי דפוסי הנשימה. כשהמטופלת שוכבת על מיטת הטיפולים האבחון נקבע לפי צורות הנשימה השונות כגון:  נשימת בטן, נשימת חזה , נשימת כתפיים ונשימה מלאה , כשכול צורת נשימה קשורה לדפוסים מסוימים הן בפן הנפשי והן בפן הפיזי ובהתאם הטיפול.

שנזכה לבריאות איתנה , אסותא , "צו געזנט"  וכל הישועות בחורף בריא וגשמי ברכה!!

בברכה נירה בן שבת

אולי יעניין אותך גם