חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מי את מערכת העיכול?

מערכת העיכול – המשותף לרפואת הרמב"ם ולרפואה הסינית  ובמה זה נוגע אלי?

….ואם שמתי במכונית שלי סולר במקום בנזין 95?
אולי המכונית תקרטע אבל תיסע …אולי תתקע אחרי כברת דרך.
מערכת העיכול שלנו לעיתים קרובות פועלת אבל מקרטעת ,לעיתים ממש נעצרת באמצע כברת חיינו , כי היא איננה יכולה לסבול דלק לא מתאים, כלומר את התזונה הלא מתאימה.
אומר הרמב"ם :
"בני אדם אינם שווים במזגם יש מי שמזגו חם , ויש מי שמזגו קר, ויש מי שמזגו ממוצע…."
הקב"ה ברא לנו, ברוב חסדו, שפע של מזונות ונטע בהם הרבה חן, שיישאו חן בעינינו. עפ"י דברי הרמב"ם – לכל אדם נמצא המזון המתאים לו לפי מזגו.

מה פירוש "מזגו"?
כל אחד מאתנו נולד עם קונסטיטוציה = מבנה פיזי מסוים, בנוסף על המבנה הזה גם קיבל אלמנטים נרכשים כגון אופי האכילה של משפחתו, תנאי מזג אוויר, זיהום אוויר בסביבת מגוריו ועוד….

כאן שוב נציין שאברהם אבינו שלח חלק מבניו למזרח עם מתנות "שוות", יש הקבלות רבות בין רפואת הרמב"ם לרפואה הסינית.
הרפואה הסינית מתייחסת "למזג" האדם באופן דומה – היא מדברת על מצבו האנרגטי של האדם באופן כללי ולמצב האיברים שלו באופן פרטני – ולפי טבעו מתאימה לו טיפול ייחודי בתזונה ובצמחים.

למשל, יש אדם שהוא טיפוס חם – תמיד חם לו , ממש סובל בקיץ וחייב תמיד מזגן , (ו/או) מלחץ דם גבוה, מפנים סמוקות והזעה מרובה וכדומה, המזון שיינתן לו יהיה בעל אופי מקרר ומסלק חום.
לדוגמה: אבטיח , עלים חיים , עגבנייה וכו'
לחלופין אדם בעל אופי קר = סובל מקור פנימי, (ו/או) מחיוורון, מידיים ורגלים קרות, מחולשה, יתכן גם מחוסר דם וכדומה – המזון שיותאם לו יהיה בעל אופי חם ומחזק כגון בטטה מבושלת תבלינים מחממים מרק עוף וכדומה.

חשוב לציין שהאיכות של המזון אם היא מחממת או מקררת אינה תמיד קשורה לטמפרטורה שלו, יכול להיות מזון בטמפרטורת החדר ובכל זאת הוא מחמם והפוך למשל תה מרווה שצונן מעט, טוב לגלי חום.

הסינים מייחסים גם חשיבות לטעמו של המזון –מתוק, חריף, מר או מלוח- כל אחד מהטעמים פועל על הגוף בצורה אחרת.
לדוגמא: הטעם החריף פועל על הריאות, יש לו תכונה של פיזור ופתיחה. לכן כשמתקררים כדאי לשתות תה ג'ינג'ר טרי על מנת לשחרר את הקור שחדר לגוף.

בנוסף לטעם, הסינים מתייחסים גם לצבע המאכל למשל מאכלים לבנים אף הם טובים לריאות: כמו אגס, לפת שום וכדומה.
התזונה היא רבת השפעה על האדם גם בהיבט הפיזי וגם הנפשי.

אנחנו בדרך כלל נוטים ליחס מצב רוח קודר לסיבה מסוימת שקשורה לנסיבות חיצוניות. חשוב להבין שלמשל מצב של חוסר דם שאופייני להרבה נשים אחרי לידה, משפיע באופן בולט על חוסר שינה, דכדוך, ירידה בזיכרון ,ירידה בריכוז והתפרצויות.
הסינים אפילו אומרים שלאישה אחרי מחזור "נופלים דברים מהידיים".

ההשפעה היא דו כיוונית גם רגשות שליליים פועלים ומשבשים את מערכת העיכול. נראה אצל תינוק קטן כשקיבתו מלאה הוא שבע נינוח ועליז.
הקיבה מקושרת לתחושת סיפק ומלאות. תפקידה הפיזיולוגי העיקרי לפרק את המזון ע"י מיצי קיבה חומציים. לעתים נראה אדם שלעולם אינו חש סיפוק בחייו ובהתאם, יחוש קשיי עיכול, נפיחות בבטן, גזים וכו'… המסקנה המתבקשת : הגוף והנפש שלנו קשורים בקשר אדוק!

תובנות לאישה "איתנית"
• נפשך וגופך זקוקים לדלק נכון של רגשות חיובים ומזונות מתאימים למזגך.
• ישנה השפעה הדדית בין השניים: רגשות חיובים ישפרו את מערכת העיכול ומערכת עיכול שפועלת בהזנה מתאימה תשפיע על יכולתך לחיות ברגשות חיובים!!

ונסיים בדברי הרמב"ם:
"שיתכוון האדם באכילתו ובשתייתו שיהיה לו כוח לעבודת הבורא, ולא יאכל כל מאכל שהחיך מתאווה לו ככלב וכחמור, אלא יאכל את הדברים המועילים והבריאים להברות את הגוף".

שנזכה בעה' להיות בריאות ושמחות ולהזין נכון את משפחותינו במזונות מתאימים וברגשות טובים!!

אולי יעניין אותך גם