ילדים של פסגות
כולנו אוהבים את הילדים שלנו וחשוב לנו שיהיו מאושרים בחייהם. נכון?
כדי לממש משאלה זו, צריך להבין כמה מושגים המופיעים במשפט חשוב זה.
ראשית, חשוב שנבאר בעיניים של שיטת אית"ן, מה זה לאהוב את הילדים שלנו, לאחר מכן חשוב שנבהיר מה זה החיים ומתוך כך יקל עלינו להביא את האושר לחייהם.
רגש האהבה לילדים שלנו יכול לבוא משני מקומות שונים בנפש ואפילו הפוכים.
יש מי שאוהב את הילדים שלו כי הם מסבים לו נחת ושמחה או הנאה, זו אהבה אגוצנטרית במובן מסוים כי ברגע שהילדים לא יהיו כאלה נחמדים ולא ממש "יספקו את הסחורה" מה ההורה ירגיש כלפיו???
לעומתו, יש הורה שאכפת לו מהילד שלו כאדם בפני עצמו עם רצונות, רגשות ואישיות עצמאית הזקוקה להכוונה ולחינוך כדי לסייע לה למממש את ייעודה בעולם.
אהבה מסוג כזה דורשת שימת לב מיוחדת לכל שלב ולכל החלטה הקשורה לחינוכו של הילד כדי שתהיה הולמת לגילו, לסגנונו ולמצב ההתפתחותי שלו הן מבחינה מנטלית, הן מבחינה הרגשית והן מבחינה פיזית- זו עבודה!
נסכם ונומר שהורה שאוהב את הילד שלו באמת, עובד קשה עבורו ובסופו של דבר גם נהנה ממנו כשזוכה לראות את פרי עמלו בונה את ביתו הפרטי ומחנך כך גם את ילדיו והלוואי על כולנו!
נעבור למושג הבא המופיע במשפט הפתיח והוא "החיים".
הרבה דיו נשפך על המושג הזה. אנחנו לא נתיימר לתת כאן הגדרה פילוסופית עמוקה אלא נתמקד בחלק הפרקטי שלו.
כשאנו מתבקשים לצייר קו המבטא את החיים האידיאליים בעינינו, היינו רוצים שהם ייראו כך:
כלומר, עליה הדרגתית בקצב משביע רצון. אך מה לעשות? החיים דומים לסרטוט של אקו לב… משהו כזה:
ישנן עליות ומורדות אך אם נשים לב, במגמת עליה… מה עולה? היכולת שלנו להתמודד עם מה שהחיים מזמנים לנו.
כדי להבין יותר ברור למה אנחנו מכוונים, בואו נדמיין את הקו הזה כרכס הרים.
אדם היוצא למסע כזה, נכונו לו הרפתקאות לא מעטות. הוא יאלץ לטפס על כל הר כדי להגיע לפסגה ומשם לרדת כדי לעבור להר הבא וכל הר גבוה מחברו, לא פשוט… מה שחשוב הוא שהכושר שלו עולה והוא מפתח את השרירים ואת הסיבולת לב ריאה שלו וכן אסטרטגיות טיפוס על הרים שיסייעו לו בהמשך דרכו.
ישנו פיקח אחד שיחליט להתחכם ובמקום לטפס על ההרים ולעמול על כל מטר שצריך להתקדם, הוא פשוט עוקף מסביב וצוחק על כל אלה שהולכים לפי המסלול וסתם עובדים קשה ומזיעים…
אבל מה לעשות? צוחק מי שצוחק אחרון וברגע שהחיים יסגרו עליו והוא ייאלץ לטפס על ההר החמישי כי שם אין ברירה, הוא ימצא את עצמו מנוון וחסר מיומנויות!
בואו נמחיש זאת בדוגמא מהחיים:
ילדה מתוקה, יפה וחיננית נולדה להורים שציפו לה כמה שנים, סוף סוף זכו לרגע המיוחל, לחבוק תינוקת משלהם ולגדלה במו ידיהם. אכן, נוצר שיתוף פעולה מלא: התינוקת בוכה וההורים מתייצבים. בגיל ינקות, ברור שכך ראוי לנהוג
אלא שגיל הינקות התארך והתארך עד גיל הגן וה"תינוקת" פיתחה יכולות מדהימות בתחום, היא סיגלה הרגל זה גם מול הגננת שמאוד התפעלה מיופייה וגם הכירה את ההיסטוריה שלה ובצורה טבעית נכנסה לריקוד, הילדה מבקשת והגננת נענית, גם אם הבקשות לא תואמות את הנהלים של הגן.
הדפוס ממשיך גם בבית הספר, החן שלה כובש את כל המורות והן מוכנות לעגל פינות ולהתגמש עבורה והיא נהנית מחיי גן עדן עלי אדמות… כך קורה גם בתיכון וב"ה היא גם משתדכת בקלות ובמהירות, מי לא "יחטוף" כזו מציאה?
ואז מגיע ההר החמישי… עוד לא עברה שנה מהחתונה והיא חובקת בן, למזל טוב ולשמחת שני הצדדים אלא שהתינוק לא מכיר את ההיסטוריה של אמו וגם לא נצמד לכללים שהיו עד עכשיו. הוא מביא את עצמו כפי שהוא- עם כל הצרכים הטבעיים של תינוק נורמלי והיא מוצאת את עצמה חסרת אונים מולו היות ולא פיתחה יכולות התמודדות עם יצור שלא נשמע להנחיות ולא רוקד לפי הצלילים שלה…
לא היינו רוצים שכך ייראו ילדינו, נכון? זה לא אושר אמתי. אז מה כן?
ילדים מאושרים הם ילדים שאפשרנו להם להתקדם בהדרגה ולפתח את שרירי הגוף והנפש כך שלא ייבהלו מאתגרים, יהיו מספיק מיומנים ובטוחים ביכולות שלהם כדי להביא אותם לשטח כשצריך. אלו ילדים של פסגות. ילדים שמתחילים את ההכנה לייעוד שלהם מגיל צעיר ומגיעים להר החמישי עם שרירים מפותחים מספיק כדי לתפקד שם בצורה מיטבית.
איך שיטת אית"ן מסייעת להורים לגדל ילדים של פסגות?
ועכשיו לתרגול:
נסי להיזכר בסיטואציה שראית את בנך או ביתך במצוקה כלשהי ואת לא בדיוק יכולה לעזור לה.
מה את מרגישה?
הוציאי דף רגשות וערכי רשימה של כמה שיותר רגשות. ליד כל רגש שלילי רשמי מה הרגש מספר לך על בנך/ ביתך כדי שלא יטפס לפסגה.
ליד כל רגש חיובי רשמי מה הוא מספר לך על פסגות.
לאור מה שתיארנו עד כה, איזה רגשות היית רוצה לחזק עבור ילדייך ואיזה רגשות היית מעוניינת לנקות מליבך עבורם?
עצם ההחלטה, כבר תגרום לך לראות שינוי בגישתך וממילא ילדייך יעזו יותר לעלות לפסגות.
בהצלחה!
נשמח לענות על כל שאלה. אם את צריכה עזרה בתרגיל או מעוניינת להחזיר למכון את תוצאותיו שלחי לנו מייל לכתובת [email protected]
בנוסף אפשר להשאיר תגובה בתחתית המאמר
מעוניינת במאמרים מעמיקים ותרגילים הנותנים כלים מעשיים?
הירשמי למסלולי הלימוד באקדמיית אית"ן – מסלול התבוננות ומסלול תעצומות